Mona Roza Şiirinin Hikayesi

Sezai Karakoç'un gönlündeki muhacir kızına yazdığı Mona Roza şiirinin hikayesi...

Sezai, gelecekte başına geleceklerden habersizce üniversiteyi kazanması üzerine Ankara Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakültesine gider. Bir zaman sonra başlar dersler ve okula gidip gelmeye başlar Sezai Karakoç. O zamanlar yeni bir üniversite öğrencisi olmanın heyecanını taşımaktadır. Dersler devam ederken neden sonra gönlünü bir muhacir kızına kaptırır.


Bu kaptırış rüzgarın önüne atılmış bir tüy gibi hayatını sürükleyecektir. Sonu olmayan bu başlangıç ömrü boyunca sürecek bir aşkın habercisidir. Kısa bir sora sonra aşkına dayanamayıp kıza açılmaya karar verir. Fakat, kızın kendini terslemesini ve ret cevabını alma riskini göze alamamaktadır. Anadolu'nun bağrından gelen genç Sezai Karakoç'un kalbi kırılmıştır. Ama bu kırgınlık fazla uzun sürmez Sezai geri toparlanır ve şansını tekrar denemeyi hedeflediği aşkı yaşamak için elinden geleni yapmaya karar vermiştir.


Şairimiz dört yıl boyunca bu aşkı yaşamış gönlünü yakmış. Gün gelmiş sene sonu gelmiştir. Ankara Üniversitesinin öğrencileri dört yılın yorgunlugu ve okulu bitirmenin heyecanıyla mezuniyet gecesinde birleşir. Kalabalık bir mahşer gününü andırır. O kalabalığın içinde olmayanlarda vardır, Sezai Karakoç. Genç aşık, o gün büyük bir istek üzerine şiir yazdığının da bilinmesi üzerine kürsüde bir şiir okumak için bulunur. Ve o an gelir Sezai Karakoç anons edilir. Kürsüye çıkan Sezai, ana baba misafir öğretmen öğrenci deryasına bir bakar. Kalabalığın içinde aşkını arar, gönlünde yer alamadığı kusursuz sevdasını... Ve neden sonra başlar şiirini okumaya...

Mona roza siyah güler ak güller
Geyve’nin gülleri beyaz yatak
Kanadı kırık kuş merhamet ister
Ah senin yüzünden kana batacak
Mona roza siyah güller ak güller

Şiir bitene kadar o kalabalıktan hiç bir ses gelmez. Oysa Sezai Karakoç şiirin tamamını sevdiğinin gözlerinden gözlerini hiç ayırmadan okumuştur. Son kıta da başlayan uğultular, kalabalığın şiiri çok beğendiğini mırıldayan dudaklar ve bu aşk kime diye sorular sorular arasında bir kız? O kız ki Sezai'nin gönlünün sahibi dört yıl boyunca nasıl fark edemedim böyle bir aşkı dercesine kalabalıktan sıyrılıp kürsüye yaklaşır. Ve bağırarak seni kabul ediyorum der. Fakat, grur aşkın önüne geçmiştir. Sezai, bu seferde ben seni kabul etmiyorum diyerek arkasını döner. Ne kadar yürekten söylediği tartışılsa da gönül susmuş dudaklar konuşmuştur. Delikanlı şair Sezai Karakoç, o günden sonra bir daha kızı görmemiştir. O kız Muazzez Akkaya'dır.

Belki de ilk defa grur aşkın önüne geçmiştir. Sezai Karakoç tarafından ret edilen Muazzez Akkaya kendi canına kıyarak şiirde de adı geçen Sakarya'nın ilçesi Geyve'ye giderek orada intihar eder.





Monna Rosa, siyah güller, ak güller;
Gülce'nin gülleri ve beyaz yatak.
Kanadı kırık kuş merhamet ister;
Ah, senin yüzünden kana batacak,
Monna Rosa, siyah güller, ak güller!

Ulur aya karşı kirli çakallar,
Bakar ürkek ürkek tavşanlar dağa.
Monna Rosa, bugün bende bir hal var,
Yağmur iğri iğri düşer toprağa,
Ulur aya karşı kirli çakallar.

Açma pencereni, perdeleri çek:
Monna Rosa, seni görmemeliyim.
Bir bakışın ölmem için yetecek;
Anla Monna Rosa, ben oteliyim...
Açma pencereni, perdeleri çek.

Zeytin ağacının karanlığıdır
Elindeki elma ile başlayan...
Bir yakut yüzükte aydınlanan sır,
Sıcak ve minnacık yüzündeki kan,
Zeytin ağacının karanlığıdır.

Zambaklar en ıssız yerlerde açar,
Ve vardır her vahşi çiçekte gurur.
Bir mumun ardında bekleyen rüzgar,
Işıksız ruhumu sallar da durur,
Zambaklar en ıssız yerlerde açar.

Ellerin, ellerin ve parmakların
Bir nar çiçeğini eziyor gibi...
Ellerinden belli olur bir kadın.
Denizin dibinde geziyor gibi
Ellerin, ellerin ve parmakların.

Zaman çabuk çabuk geçiyor Monna;
Saat on ikidir, söndü lambalar.
Uyu da turnalar gelsin rüyana,
Bakma tuhaf tuhaf göğe bu kadar;
Zaman çabuk çabuk geçiyor Monna.

Akşamları gelir incir kuşları,
Konarlar bahçemin incirlerine;
Kiminin rengi ak, kiminin sarı.
Ah, beni vursalar bir kuş yerine!
Akşamları gelir incir kuşları...

Ki ben, Monna Rosa, bulurum seni
İncir kuşlannın bakışlarında.
Hayatla doldurur bu boş yelkeni
O masum bakışlar... Su kenarında
Ki ben, Monna Rosa, bulurum seni.

Kırgın kırgın bakma yüzüme Rosa:
Henüz dinlemedin benden türküler.
Benim aşkım uymaz öyle her saza,
En güzel şarkıyı bir kurşun söyler...
Kırgın kırgın bakma yüzüme Rosa.

Artık inan bana muhacir kızı,
Dinle ve kabul et itirafımı.
Bir soğuk, bir garip, bir mavi sızı
Alev alev sardı her tarafımı,
Artık inan bana muhacir kızı.

Yağmurlardan sonra büyürmüş başak,
Meyvalar sabırla olgunlaşırmış.
Bir gün gözlerimin ta içine bak:
Anlarsın ölüler niçin yaşarmış,
Yağmurlardan sonra büyürmüş başak.

Altın bilezikler, o korkulu ten,
Cevap versin bu kanlı kuş tüyüne;
Bir tüy ki, can verir bir gülümsesen,
Bir tüy ki, kapalı geceye, güne;
Altın bilezikler, o korkulu ten!

Monna Rosa, siyah güller, ak güller,
Gülce'nin gülleri ve beyaz yatak.
Kanadı kırık kuş merhamet ister;
Ah, senin yüzünden kana batacak,
Monna Rosa, siyah güller, ak güller!

Related Posts

Mona Roza Şiirinin Hikayesi
4/ 5
Oleh

7 yorum

Adsız
7 Kasım 2010 Pazar 22:12:00 GMT+2 delete

Muazzez akkaya intihar etmemiştir. Aralarında sizin yazdığınız gibi bir diyalog geçmemiştir. Sezai Karakoç, Muazzez hanıma hiç bir zaman açılamamıştır. Muazzez hanım okulu bitirince bir doktorla evlenmiş ve Amerika'ya yerleşmiştir.

Reply
avatar
8 Kasım 2010 Pazartesi 08:35:00 GMT+2 delete

Bütün edebiyat kitapları olayları bu şekilde yazıyor. Bir edebiyat öğretmenim yine bu şekilde anlatmıştı. Araştırdım fakat bunun dışında buna aykırı başka bir hikaye yok. Özellikle Amerikaya gitmesi başkasıyla evlenmesi... Bilmiyorum siz bu bilgileri ne ye dayanarak söylüyorsunuz?

Reply
avatar
12 Aralık 2010 Pazar 03:30:00 GMT+2 delete

Merhabalar,
Ahmet Hakan Muazzez hanımın intihar etmediğini, bu aşktan, hatta bu şiirden dahi haberi olmadığını ortaya çıkardı. Hatta hanımefendinin masa tenisi tutkusununun da olduğu bilgisi bulunan kişinin şiirdeki sözkonusu kişi olduğunu zannımca ıspatlamakta yeterli. Ayrıca bu anlatılan hikaye de çelişkilerle dolu. Şöyle ki: Denilmiş ki Sezai Bey, Muazzez Hanıma defalarca açılmış Muazzez hanım hep reddetmiş. Sonra da Sezai bey kabul etmemiş ve bu durum "aşkta gurur olmaz" lafını çürütmüştür kabilinden bahsediliyor. Aşkta gurur vardı da niçin Sezai Bey defalarca reddedildiği kapıyı tekrar tekrar çaldı peki? Demekki o zaman aşkta gurur olmadığını mı düşünüyordu? Sonradan mı fikrinden caydı? Sonuçta hikaye bir efsaneden ibaretmiş demekki...

Reply
avatar
Muzaffer S. Ünal
17 Nisan 2011 Pazar 20:23:00 GMT+3 delete

Ahmet Hakan'ı geçiniz efendim, onun bunun operasyoncu adamıyla Sezai Karakoç gibi derin bir Şair/Yazar/Düşünür'ün sözlerinin doğruluğunu kıyaslayamazsınız. Hem Ahmet Hakan kimmiş? Hülya Avşar ile aynı programdayken, " Hülya Avşar ile Aranızda aşk filan oldu mu?" diye magazin olsun diye soru sorulunca, eli ayağına karıştı, turp gibi kızardı, bir daha da Hülya Avşar'ın yüzüne bakamadı o programda, o kadar ki kadınlardan uzak duran, Aşk ile işlenmemiş ham bir adam, Sezai Karakoç'un gelmişini geçmişini analize kalkamaz. Yazar, hiç olmazsa aşkını onlarca kişinin içinde şiiriyle itiraf etmiş aşka karşılık alıp almadığı artık o iki kişiyi ilgilendirir ama o aşkı ifade ediş yöntemi tüm insanlığı. Ahmet Hakan veya onun arkasındaki güruh acaba gerçek aşkı yaşamış mı bir defa. Sezai Karakoç'un Uygarlık, İnsanlık en önemlisi de Allah aşkına varabilmeleri için, Ergani'den Bağdat'a 100 bin yıl yürüyerek yol alsalar bile, yine de pişip, o seviyeye gelebilirler mi acaba? Vaşinton-Londra-Berlin mekikçileri mi diyormuş bunu?

Reply
avatar
Adsız
29 Temmuz 2011 Cuma 10:29:00 GMT+3 delete

amma arabesk bir hikaye olmuş. karakoç kızın gözlerine bakarak şiir okumuş da kız tamam demiş de bu sefer karakoç yok demiş de efsaneye efsane katmışşısın be bilader. işin aslını bir yerlerden güzelce oku. muazzez hanım abd'de yaşıyor. çoluk çocuk, torun torba sahibi. karakoç diye birini hatırlamıyor bile şiirin kendisine yazıldığından da haberi yok!

Reply
avatar
3 Eylül 2011 Cumartesi 16:19:00 GMT+3 delete

böyle bir "hikayeyi" sağdan soldan kulaktan dolma bilgilerle internette hem de google da ilk sırada çıkan bir sitede yayınlamak tamamen saygısızlık ve bir sorumsuzluk örneğidir. Anlatılan tamamen asılsız olup halen yaşamakta olan çok değerli bir mütefekkirin özel hayatı böyle fütursuzca ve amiyane tabirler ile paylaşılmış. Hem de yanlış olarak. "ayaklarına kapanmış" "kız..." gibi basit ifadeler ile türk filmi tadında anlatılmış bu uydurmaya itibar edilmemesini rica ederim. Millet bu sorumsuzluk ve kaliteden uzak böyle tavırlarla yerlerde sürünüyor muhakkak. bu arkadaşlar bir de çıkıp sezai karakoç u sevdiklerini söylerler ve şiirlerini derin bir huşu ile okuduklarını sanırlar...

Reply
avatar
Adsız
9 Kasım 2011 Çarşamba 14:08:00 GMT+2 delete

Bilenler, kendi doğru bildiklerini yazsınlar ki bizde en doğrusunu paylaşalım. Bu yazıyı yazarken kafadan atarak yazmadık herhalde. Tabi ki başka sitelerden örnekler alıp birleştirerek yazdık.

Reply
avatar